keskiviikko 4. marraskuuta 2015

vallankumous alkaa alhaalta

Juhlaseminaarista jäi hieman mietteliäs olo.

Itse olin ajatellut, että keskustelu kiertyisi palloilulajeissa nykytrendinä olevan varhaisen erikoistumisen ympärille.

Kolme tuntia hujahti siihen, että keskusteltiin huippu-urheilun perustan murenemisesta. 

Tärkein mieleen jäänyt asia oli se, että lasten ja nuorten liikunnan nykymäärä ei ole riittävä luomaan huippu-urheilussa vaadittavaa liikuntapohjaa.

On kuulemma ihan sama miten urheilijapolku liitoissa-piireissä-seuroissa järjestetään jos sille ei ole riittävän pohjan omaavia tulijoita. Salasuon materiaaleista ilmeni että futiksessa 130 000 lisenssipelaajasta vähän yli 5000 on 00-syntyneitä. Noin tuossa iässä tapahtuu yksi merkittävä siirtymä kohti huippu-urheilua - tämän siirtymävaiheen vuosittain tavoittaa yhä harvempi 15-vuotias jolla on huippu-urheilupolulle riittävä liikuntapohja. 

Toinen joka jäi mieleen oli Honkavaaran tai Salasuon lause: "Hoidammeko digiajan ongelmaa analogisen ajan keinoilla ?" 60-70-80-lukujen pihapelit ja leikit ovat muuntuneet joksikin muuksi – ainakin osittain. Scootit, skeitit, trampoliinit, lumilaudat, parkour jne ovat digiajan pihapelejä. Niiden käyttöön kannustaminen ja sopivien ympäristöjen toteuttaminen sataa myös futisväen laariin.

Kolmantena asiana monen lajin harrastamisen vaikeus/mahdottomuus. Lisenssimaksut, toimintamaksut, aikataulut, joukkueiden toimintaan sitoutuminen luo tilanteen jossa moni tekee valinnan liian aikaisessa vaiheessa. Monasti seuraava valinta tehdään 15-vuotiaana.

Henki oli hyvä ja rakentava - ketään ei syytelty. Laajaan omatoimiseen liikkumiseen, lajien kokeiluun ja usean lajin harrastamiseen haettiin keinoja koulusta, liitoista, seuratoiminnasta ja perheistä.

Nykyisen liikunta- ja urheilujärjestemän muutos vastaamaan paremmin huippu-urheilun ja kansanterveyden vaatimuksia vaatii uutta ajattelua ja saattaa olla, että meillä 1960-luvulla syntyneillä sitä ei ole riittävästi. 



Seuraavaksi pari sanaa jäsenmaksuista....